Otsonointi

Otsonointi poistaa hajut ja allergeenit

 

Otsonointi on tehokas ja turvallinen tapa poistaa epätoivottuja hajuja ja allergianaiheuttajia. Otsoni tehoaa mm. tupakan, eläinten, homeen, viemärin ja kalman hajuun sekä ummehtuneisuuteen.

Otsonointi poistaa epämiellyttävät hajut asunnoista, autoista, asuntovaunuista, veneistä ym. Otsoni ei sisällä mitään muita aineita kuin happea, eikä otsonointikäsittelystä jää mitään kemikaalijäämiä.

Rakenteiden sisällä olevaa hometta tai hajuja otsonoinnilla ei kyetä poistamaan vaan kosteusvaurion tai muun syyn vuoksi pilaantuneet materiaalit on aina uusittava. Tilat kannattaa kuitenkin otsonoida sen jälkeen kun kaikki vaihdettavat materiaalit on poistettu. Huoneiston pintoihin ja kalusteisiin tarttuneet hajut ja homeitiöt saadaan näin eliminoitua.

Mikäli asunnossa on hajuhaitta, kannattaa otsonointi tehdä asukkaiden vaihtuessa, kun asunto on tyhjillään. Pinnat ovat tällöin avoimina, eivätkä hajut tartu enää uuden asukkaan tavaroihin.

 

Otsoni tehoaa eloperäisiin, mutta ei epäorgaanisten yhdisteiden hajuihin. Mm. maalit, liuottimet ja parfyymit voivat sisältää ainesosia, joiden jättämiä hajuja ei saada poistettua otsonin avulla. Otsoni saattaa myös reagoida joidenkin kemikaalien kanssa muodostaen uusia yhdisteitä. Otsoni ja käsittelyn aikana mahdollisesti syntyneet yhdisteet on aina tuuletettava kunnollisesti pois, ennen kuin tila otetaan käyttöön. 


Pehmeät materiaalit imevät otsonia, jonka vuoksi tilassa on jälkihajua käsittelyn jälkeen, vaikka otsoni olisi tuuletettu täysin pois. Sen vuoksi mm. pehmeät vuodevaatteet on hyvä peittää tai siirtää muualle käsittelyn ajaksi, ellei niitä ole tarvetta otsonoida. Otsoni häviää itsestäänkin nopeasti, sillä sen puoliintumisaika on normaalissa huonelämpötilassa vain 20-30 minuuttia. Yleensä tilassa voikin alkaa oleskelemaan melko pian sen jälkeen kun otsoni on tuuletettu sieltä kokonaan pois, edellyttäen kuitenkin, että tilassa on toimiva ilmanvaihto. Varmuuden vuoksi on silti suositeltavaa pitää 1 vrk varoaika, ennen kuin tilat otetaan käyttöön. Astmaatikkojen ja muiden hengityselinsairaiden ja herkistyneiden ihmisten on syytä olla erityisen varovaisia. 

Allergia-apu myy ja vuokraa Airmaster otsonaattoreita hajunpoistoon. Otsonaattori on niin pienikokoinen ja kevyt, että sen saa kuljetettua myös julkisilla kulkuneuvoilla. Vuokrattavat tuulettimet ovat kuitenkin isompia ja hankalammin kuljetettavia. Pikalinkki: otsonaattorit.

 

 

Ohjeita

Otsoni muodostuu kolmiatomisista happimolekyyleistä, kun hengitettävä happimolekyyli sisältää kaksi atomia. Otsoni on voimakas hapetin, joka tuhoaa kaikkia tunnettuja home- ja hiivasieniä sekä bakteereja ja viruksia. Hengitettynä otsoni on haitallinen yhdiste, mutta oikein käytettynä otsonointi on turvallista. Otsonia tuotetaan käsiteltävään tilaan tietty aika, jolloin tiloihin ei pidä mennä. Otsonaattorin voi kuitenkin käydä sammuttamassa pikaisesti ja avaamassa ikkunat.

Otsonoitavassa tilassa ei saa pitää huonekasveja, eikä elintarvikkeita, jotka eivät ole jääkaapissa tai tiiviissä pakkauksessa. Verhoillut kalusteet ja tekstiilit ym. hajua imeneet tavarat kannattaa imuroida ja sijoittaa ilmavasti ennen otsonointia. Mikäli hajua on myös komeroissa, kannattaa niiden ovet jättää auki. Jos on epäilys, että käsiteltävässä tilassa on luonnonkumista valmistettuja esineitä tai niiden osia, on ne poistettava tilasta, sillä otsoni haurastuttaa luonnonkumia nopeasti. Muihin yleisesti käytettäviin materiaaleihin lyhytaikaisella otsonoinnilla ei ole havaittu olevan vaikutusta ja luonnonkumikin on nykyään harvinaista. Otsonointi tehoaa parhaiten suljetussa tilassa, jossa ilmanvaihto on vähäistä.  

Otsoni on ilmaa raskaampaa ja huonetiloja otsonoitaessa laite on sijoitettava vähintään 1,5 metrin korkeudelle. Otsonin levittäytymistä erillisiin tiloihin ja ahtaisiin paikkoihin on suositeltavaa tehostaa tuulettimilla. Hajunpoistoon tarvittava aika riippuu tilan koosta ja materiaaleista sekä hajun aiheuttajasta ja pinttyneisyydestä. Korkea lämpötila ja ilmankosteus vähentävät otsonoinnin tehoa. Homeen, tupakansavun ja eläinten hajun saa yleensä poistettua melko nopeasti, mutta esim. tulipalon aiheuttama haju tai kalman haju vaativat pitemmän ja vahvemman käsittelyn. Normaali käsittelyaika huoneistoissa on 1 - 4 vuorokautta.

Remontoitavissa huoneistoissa tulisi hajun poisto tehdä siinä vaiheessa kun asunto on mahdollisimman tyhjä ja paljas, eli kun kaikki uusittavat materiaalit on poistettu ja huoneisto siivottu. Uusia pintamateriaaleja ei kannata laittaa ennen käsittelyä, koska otsoni ei pääse vaikuttamaan tapetin tai maalin läpi yhtä tehokkaasti kuin paljaaseen pintaan.


Vuokrattavat otsonaattorit:

Airmaster BL100 otsonaattori sopii esim. auton, asuntovaunun, veneen ja komeron otsonointiin.

Airmaster BlueLine 500 otsonaattori soveltuu sekä huoneistojen, että ajoneuvojen käsittelyyn. Laitteen teho riittää keskimäärin 50-70 m2 tiloihin. Isommissa huoneistoissa otsonointi on tehtävä useammalla laitteella tai useassa osassa, mikäli epätoivottua hajua esiintyy koko huoneistossa. Autoihin, asuntovaunuihin ym. pieniin tiloihin riittää yleensä 12 tunnin käsittely.

Airmaster BlueLine 3000 otsonaattori ovat huomattavasti tehokkaampia kuin Airmaster BlueLine 500, mutta monta erillistä huonetta käsittävien huoneistojen otsonointi kannattaa usein tehdä useammilla, eri huoneisiin sijoitetuilla Airmaster BlueLine 500 otsonaattoreilla. BlueLine 3000 soveltuu parhaiten isoihin yhtenäisiin tiloihin, joissa otsonin saa levittäytymään tasaisesti ja joissa vaaditaan voimakkaampaa käsittelyä.

Kun haluat vuokrata otsonaattorin, kannattaa sinun varata se meiltä heti kun tiedät milloin aiot tehdä käsittelyn. Näin saat varmistettua, että saat laitteen tai laitteet käyttöösi sinulle sopivana ajankohtana.

Huom! Otsonaattorin BL500 ja BL3000 voi vuokrata verkkokaupasta. Autoihin sopiva BL100 tilaus tehdään puhelimitse tai sähköpostilla. Maksu tapahtuu ennakkomaksuna verkkopankissa tai liikkeessämme laitetta noudettaessa.


Otsonaattoreiden vuokraushinnat:

AIRMASTER 100: Ensimmäinen vuorokausi 40 €, sen jälkeen 8 €/ vrk.

AIRMASTER  500: Ensimmäinen vuorokausi 60 €, sen jälkeen 10 €/ vrk. Isommissa tai kaksikerroksisissa kohteissa käsittely on usein tehtävä vähintään kahdella otsonaattorilla. Tällöin myönnämme toisen tai useamman otsonaattorin perusvuokrasta -50 % alennuksen, eli ensimmäinen vuorokausi on 30 €. Sen jälkeen vuokra on 10 €/ laite/ vrk.

AIRMASTER 3000: Ensimmäinen vuorokausi 90 €, sen jälkeen 20 €/ vrk. (Soveltuu yhtenäisiin tiloihin ja vaativiin kohteisiin, esim. palo-/vesivahingon hajunpoistoon/ saneeraukseen)

Tuulettimen avulla otsoni levittäytyy huoneistoon paremmin. Jos ongelmana on huoneistossa oleva tupakanhaju, kannattaa otsonia puhaltaa tuulettimen avulla kohti kattoa, koska otsoni on ilmaa raskaampaa ja tupakansavu puolestaan nousee ylöspäin, tarttuen voimakkaimmin huoneen yläosaan. Lattiatuulettimen vuokra on 8 €/kerta.

Tehokkaamman tuulettimen (ilmankierrättäjän) vuokra on 16 €/kerta. Ilmankierrättäjää kannattaa käyttää kun otsonoitava tila on korkea.

Otsonaattorin vuokraus kun laite toimitetaan postiin:

Airmaster 100: Ensimmäinen vuorokausi 40 €, sen jälkeen 8 €/ vrk. Posti 35 € (sisältää myös palautuksen). Ennen toimitusta peritään yhden vuorokauden vuokra 40 € + toimituskulut 35 € + 100 € pantti = 175 €.

Airmaster 500: Ensimmäinen vuorokausi 60 €, sen jälkeen 10 €/ vrk. Posti 35 € (sisältää myös palautuksen). Ennen toimitusta peritään yhden vuorokauden vuokra 60 € + toimituskulut 35 € + 150 € pantti = 245 €.

Airmaster 3000: Ensimmäinen vuorokausi 90 €, sen jälkeen 20 €/ vrk. Posti 30 € (sisältää myös palautuksen). Ennen toimitusta peritään yhden vuorokauden vuokra 90 € + toimituskulut 35 € + 250 € pantti = 375 €.

Kun otsonaattorit toimitetaan postiin, lähetämme verkkopankissa etukäteen maksettavan laskun sähköpostilla.

Jos vuokraat useamman otsonaattorin, myönnämme niistä ensimmäisen vuorokauden osalta 50% alennuksen. Summa maksetaan ennen toimitusta. Lisäpäiviltä veloitetaan normaali vuokra. Panttisummasta vähennetään vuokra lisäkäyttövuorokausien mukaisesti ja loput summasta palautetaan asiakkaalle kun laite on palautettu. Vuokra-aika alkaa siitä päivästä kun laite on ollut noudettavissa postista ja päättyy sinä päivänä kun laite on lähtenyt paluumatkalle. Jos vuokrattu otsonaattori ei ehdi saman päivän kuljetukseen, lasketaan myös seuraava päivä vuokra-ajaksi.

Otsonointi palveluna: 

Otsonointipalvelu maksaa laitteiden vuokran + 95 €. Hinta sisältää otsonaattoreiden toimituksen, kohteen tarkistuksen, ilmanvaihdon säädön, otsonoinnin sekä laitteiden noudon ja lopputuuletuksen. Mahdollisista lisäkäynneistä, esim. laitteiden siirtäminen isompia huoneistoja otsonoitaessa, veloitetaan 10 - 40 €/käynti, riippuen matkan pituudesta. Valmistavat toimet, kuten huonekasvien poisto eivät sisälly hintaan, mutta teemme otsonointeja myös täydellisenä kokonaispalveluna, jolloin hinta määräytyy tapauskohtaisesti. Edellä mainitut hinnat ovat voimassa pääkaupunkiseudulla. Kauempana tehtäviin otsonointeihin lisätään matkakuluja, jotka määräytyvät matkan pituuden mukaan.

Tavaroiden otsonointi palveluna

Voit tuoda tai lähettää meille vaatteita ja huonekaluja sekä pienempiä esineitä hajunpoistoon. Teemme otsonoinnit erillisessä tilassa, liikkeessämme Helsingissä. Esineiden otsonointi kestää normaalisti 6-10 tuntia. Pehmeät huonekalut ja paksut vaatteet saattavat tarvita pitemmän käsittelyn. Pehmustetuista kalusteista hajun poistaminen täydellisesti ei aina onnistu, sillä otsoni ei välttämättä pääse tunkeutumaan tarpeeksi syvälle materiaaleihin. Sen vuoksi emme myöskään otsonoi patjoja lainkaan, vaan ne on syytä hävittää, elleivät hajut lähde niistä tuulettamalla.  

Hajunpoisto tavaroista otsonoimalla:

Esineen koko alle 1 m3 tai määrä korkeintaan 20 kpl:
Hinta 85,00 €

Isompien määrien otsonointi maksaa lisäksi 35,00 €/m3 tai 20 kpl.

 

Allergiasiivous

Teemme allergiasiivouksia, johon voi tarvittaessa liittää otsonoinnin.

Allergiasiivouksen hinta määräytyy tapauskohtaisesti. Pyydä tarjous!


Otsonipitoisuuksia ja otsonin vaikutuksia

(ppm = partikkelia miljoonasta)

0.0 ppm yleensä sisätiloissa, kun ikkunat on suljettu.

0.001 ppm yleensä sisätiloissa, kun ikkunat ovat avoinna.

0.003 – 0.01 ppm matala otsonin taso, jossa useimmat ihmiset voivat haistaa otsonin hajun.

0.02 – 0.05 ppm terveen ulkoilman taso.

0.05 ppm suositus pitoisuuden maksimitasosta sisäilmassa tilassa, jossa työskennellään kahdeksan tuntia päivässä (Työterveyslaitos).

0.1 ppm maksimitaso teollisuustyöskentelyssä USA:ssa (OSHA).

0.2 ppm taso, jossa ihmiset yleensä eivät vielä kärsi otsonin haittavaikutusta.

0.3 ppm taso, jossa nenän ja kurkun alueella alkaa tuntua ensimmäisiä oireita (limakalvot alkavat kuivua).

0.5 ppm taso jossa alkavat ensimmäiset todelliset ongelmat kurkun limakalvoilla, (smog) varoitus taso 1.

1 ppm (smog) varoitus taso 2.