Mikrobitutkimus

Mikrobitutkimus voidaan tehdä näytteestä, joka on otettu sisätilojen pinnoille laskeutuneesta pölystä tai ilmanpuhdistimen hiukkaskerääjästä. Jos huoneistossa on havaittavia merkkejä kosteusvaurioista, voidaan näyte ottaa myös materiaaleista.

Pölynäytteet toimitetaan laboratorioon, jossa näytteestä alysoidaan sen keräämisen aikana sisäilmassa esiintyneet mikrobit ja muut hiukkaset. Laboratoriossa näytteet tutkitaan sekä mikroskopoimalla, että viljelynä. Laboratorion tutkimusraportti kertoo mikrobien lajiston ja määrän, jonka perusteella voidaan päätellä mahdollisen homevaurion olemassaolo. 

Pinnoilta kerättävä pöly saattaa olla hyvinkin pitkältä ajalta, jonka vuoksi tämän hetkisestä tilasta luotettavammin kertova näyte saadaan pitämällä LightAir ilmanpuhdistinta huoneistossa yhden-kahden viikon ajan. Kun puhdistimen hiukkaskerääjään on kertynyt näkyvä kerros pölyä, saadaan siitä ajantasainen näyte.

Huom! Mikrobitutkimusta ei voi varata verkkokaupasta, vaan tilaus tehdään puhelimitse, sähköpostilla tai liikkeessämme.

 

Ohjeita ajantasaisen mikrobinäytteen keräämiseksi:

Aseta LightAir ilmanpuhdistin lattialle siihen huoneeseen tai lähelle sitä paikkaa, jossa epäilet epäpuhtauksien olevan eniten tai jossa ihmiset kokevat oireita. Älä siirrä puhdistinta näytteen keräämisen aikana. Luotettavin tutkimustulos saadaan talvella, jolloin tuuletus on vähäistä ja ulkoilman itiömäärät ovat pieniä.
 

Näytteeseen vaikuttavien tekijöiden eliminointi on tärkeää.

Huonekasvit on siirrettävä toiseen tilaan, koska niissä ja erityisesti kukkamullassa voi olla homekasvustoa.

Pilaantuneita elintarvikkeita tai biojätteitä ei saa olla lähellä näytteen keräämispaikkaa.

Tila, josta näyte otetaan on siivottava pölystä ennen näytteenoton aloitusta. Näytteenoton aikana tilassa ei tule imuroida.

Ulkoilman homeitiöiden vaikutusta näytteeseen on hyvä ehkäistä suodattamalla sisään tuleva ilma. Jos ulkoilma tulee sisälle raitisilmaventtiileistä, kannattaa niissä käyttää Filtrete suodatinta.

Polttopuita ei saa säilyttää lähellä näytteenkeräämispaikkaa, mikäli on pienikin mahdollisuus, että ne ovat päässeet kostumaan jossakin vaiheessa, vaikka olisivatkin nyt kuivia.

Kaikki esineet, jotka ovat joskus kostuneet tai voivat vaikuttaa näytteeseen tulee poistaa siitä tilasta, josta näytettä kerätään.

Kun LightAir ilmanpuhdistin on kerännyt näkyvän määrän pölyä hiukkaskerääjään, otetaan kerääjästä näyte pyörittämällä siinä puhdasta pumpulipuikkoa, jonka jälkeen puikko laitetaan puhtaaseen Minigrip pussiin. Pussi suljetaan huolellisesti ja siihen merkitään mistä näyte on otettu ja milloin.

Voit toimittaa meille myös materiaalinäytteitä laboratorioanalyysia varten. Materiaalinäyte otetaan puhtailla työkaluilla ja laitetaan puhtaaseen Minigrip pussiin. Pussi suljetaan huolellisesti ja siihen merkitään mistä näyte on otettu ja milloin. Näytteeksi riittää hyvin pienikin pala materiaalia.

Hinnasto: 

- Pölynäyte (sisältää näytteen oton, laboratorioanalyysin ja raportin) 215 €/kpl.

- LightAir ilmanpuhdistimen vuokra 24 €/14 pv

- Materiaalinäyte (sisältää näytteen oton, laboratorioanalyysin ja raportin) 215 - 280  €/kpl

Materiaalinäyte otetaan paikasta, jossa voi epäillä olevan hometta. Näytteenottopaikkojen valintaa varten huoneiston mahdolliset vauriokohdat tutkitaan. Materiaalinäytteet otetaan näkyviä pintoja rikkomatta. Hinta riippuu kohteen tarkastukseen ja näytteen ottoon kuluvasta ajasta.

Matkakulut lisätään hintaan kohteen sijainnin mukaan.

Lue lisää
Järjestys: