Vedoton korvausilma tuloilmaikkunaventtiilillä

{image:text}
   
   
   
PUHDAS KORVAUSILMA IKKUNAN KAUTTA

- IKKUNASTA TULOILMAIKKUNA HELPOSTI JA EDULLISESTI

 

Ennen 1990-lukua rakennetuissa kiinteistöistä puuttuu tuloilma, eli puolet ilmanvaihdosta usein kokonaan. Jos ulkoseinissä ei ole tuloilmakanavia, eikä ikkunoissa puisia tuuletusluukkuja, saa ympärivuotisen korvausilman johdettua sisälle yksinkertaisimmin, edullisimmin ja puhtaimmin Aa-rakoventtiilillä.

Aa-korvausilmaratkaisussa ilma johdetaan ikkunan uloimman puitteen raoista puitteiden väliin, jossa ilma lämpiää ennen saapumistaan sisätiloihin. Näin ikkunasta saadaan tuloilmaikkuna helpolla tavalla. Sisätiloihin ilma virtaa sisimmän puitteen yläpuuhun työstetyn aukon kautta. Ilman määrää voi säätää aukon päälle kiinnitetyn rakoventtiilin avulla. Venttiili säätyy portaattomasti ja se ohjaa tuloilman ylöspäin, ehkäisten vedon tunnetta.

Aa-rakoventtiilin periaate on sama kuin usein annetussa ohjeessa poistaa tiivistettä sisimmän puitteen yläreunasta. Ikkunan raosta tulevan ilman määrää ei kuitenkaan voi säätää tai suodattaa juuri mitenkään. Useimmiten korvausilmaa saadaan liian vähän, mutta pakkasilla sitä voi toisaalta tulla liikaa ja ulkoilman saasteet ja siitepölyt pääsevät ikkunanraosta esteettä sisälle.

Ikkunan puite on selvästi ohuempi kuin karmi ja siihen saadaan reilun kokoinen, yhtenäinen virtausaukko, jonka ansiosta Aa-rakoventtiilillä saadaan sisälle enemmän korvausilmaa kuin karmiventtiilillä. Karmiventtiilin vaatimaa, usein hankalasti asennettavaa ja julkisivussa näkyvää ulkoritilää ei myöskään tarvita. Ulkoritilä tulisi lisäksi puhdistaa säännöllisesti, koska se kerää likaa ja roskia tukkeutuen ajan mittaan. Käytännössä ikkunan yläkarmiin kiinnitettyjä ulkoritilöitä ei kuitenkaan puhdisteta koskaan ja niiden puhdistaminen on etenkin kerrostaloissa jopa vaarallista.

Suomen rakentamismääräysten mukaan tuloilma tulisi suodattaa vähintään F-7 tason suodattimella. Aa-rakoventtiilissä käytettävän Filtrete suodattimen  suodatusluokitus on F-9. Aa-rakoventtiili on ainoa ikkunaan asennettava korvausilmaventtiili, joka suodattaa myös terveydelle haitallisimmiksi todetut pienet saastehiukkaset ja ainoa, jonka suodatusteho täyttää Suomen rakentamismääräysten vaatimukset. Filtrete suodatin on selkeästi markkinoiden tehokkain korvausilmasuodatin. Suodatin on tehokkuudestaan huolimatta harvarakenteiden, jonka ansiosta se päästää raittiin ilman hyvin lävitseen. Ilman läpäisykykyä parantaa Aa-tuloilmaikkunaventtiilin, muita ikkunaan asennettavia korvausilmaventtiilimalleja suurempi suodatinpinta-ala.

 
 
https://www.allergia-apu.fi/images/articles/aarakoventtiiliulko_orig.jpg Kun rakoventtiili asennetaan sisäpuitteen yläosaan jyrsityn kapean aukon päälle, voi ikkunan pitää kiinni ja raikas korvausilma tulee säädellysti venttiilin kautta. Puitteen yläpuuhun asennettu venttiili ohjaa ilmaa ylöspäin, ehkäisten vedon tunnetta. Venttiilin suodattimineen voi asentaa myös sälekaihtimilla varustettuun ikkunaan tai ikkunaan, jossa on kolme puitetta.
 

 

 
Puitteen ulkopintaan, venttiiliaukon päälle kiinnitettynä suodattimelle saadaan suuri pinta-ala, jonka ansiosta rakoventtiilissäkin voidaan käyttää markkinoiden tehokkainta suodatinmateriaalia. Filtrete suodatin pysäyttää erinomaisesti paitsi siitepölyt, myös liikenteen ja puun polton tuottamat, terveydelle haitallisimmiksi todetut pienet saastehiukkaset.
 

Aa-tuloilmaikkunaventtiili:

  • Vanhasta ikkunasta saadaan helpolla tavalla tuloilmaikkuna, jossa kylmä ulkoilma lämpiää ennen saapumistaan sisätiloihin. 
  • Raitis ilma saadaan sisälle vedottomasti ja energiataloudellisesti.
  • Raitis ilma saadaan sisälle puhtaana, ilman pieniäkään saastehiukkasia ja täysin ilman siitepölyjä.
  • Raitis ilma saadaan sisälle ilman ulkoa tulevaa melua.
  • Julkisivuun ei tule mitään muutoksia.
 
  • Asennus on asukkaan kannalta mahdollisimman siisti ja vaivaton, sillä siitä ei synny huoneistoon lainkaan pölyä tai melua. 
 
  • Venttiilin ainoa huoltotoimenpide on suodattimen vaihto, joka käy nopeasti ilman työkaluja.
 
  • Venttiili on erittäin siisti ja huomaamaton. Koska venttiili tulee ikkunasta ulos huonetilaan vain vähän, ei se myöskään estä esim. rullaverhon käyttöä.
  • Aa-rakoventtiili on edullisin tapa järjestää hallitusti sisään johdettu, puhdas ja meluton, korvausilma.
 

Aa-tuloilmaikkunaventtiili on saatavana neljänä eri pituutena, jotka ovat:

26 cm, 32 cm, 41 cm ja 56 cm. Ikkunaan kannattaa asentaa niin pitkä venttiili kuin siihen mahtuu, jotta  korvausilma saadaan riittämään mahdollisimman hyvin. Tarvittaessa venttiilin avausta voi aina säätää pienemmälle.

Venttiili ohjaa ilman ylöspäin ja sitä voi säätää portaattomasti.

Vakiovärit ovat valkoinen ja ruskea. Saatavana myös metalli/musta värisenä.

Allergia-apu asentaa korvausilmaventtiilejä pääkaupunkiseudulla ja tapauskohtaisesti kauempanakin. Ota yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse jos haluat tilata asennuksen. Taloyhtiöille ilmainen esittely- ja arviointikäynti.

Venttiilejä voit tilata myös verkkokaupastamme: Rakoventtiilit

Lataa Aa30 rakoventtiilin asennusohje.

Myymme myös Biobe rakoventtiilejä ja vaihtosuodattimia.