Hengitysilma sisältää runsaasti erilaisia ja kokoisia hiukkasia, joista silmin näkymättömät pienhiukkaset on todettu terveydelle haitallisimmiksi. Mikroskooppisen pieniä saastehiukkasia pidetään nykytietämyksen mukaan suurimpana ihmiseen ympäristöstä kohdistuvana terveyshaittana. Ilmassa leijuvista hiukkasista alle 10 mikrometrin (μm) eli millimetrin tuhannesosan kokoisia hiukkasia kutsutaan hengitettäviksi hiukkasiksi, joista alle 2,5 μm kokoisia hiukkasia kutsutaan pienhiukkasiksi. Alle 0,1 μm kokoiset hiukkaset ovat ultrapieniä hiukkasia, joita on yli 90 prosenttia kaikista hiukkasista. Ultrapieniä hiukkasia aiheuttavat mm. liikenteen pakokaasupäästöt, puun poltto, energiantuotanto ja teollisuus.
Suuret haitat terveydelle ja kansan hyvinvoinnille
Pienhiukkaset pääsevät tunkeutumaan syvälle keuhkoihin ja ultrapienet hiukkaset voivat päästä keuhkorakkuloista myös verenkiertoon, jonka vuoksi ne vaikuttavat elimistössä pitkään.
Pienhiukkasille erityisen herkkiä väestöryhmiä ovat mm. astmaatikot seka keuhkoahtaumaa, sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa sairastavat ihmiset sekä pienet lapset. Tutkimusten mukaan pienhiukkaset lyhentävät eurooppalaisten elinikää keskimäärin yhdeksällä kuukaudella. Suomessa niiden arvioidaan aiheuttavan vuosittain noin 1300 ennenaikaista kuolemaa, 600 kroonista keuhkoputkentulehdusta ja 30 000-40 000 hengitystieinfektiota lapsille. Kansantaloudelle terveyshaitoista aiheutuu vuosittain jopa kolmen miljardin euron menetykset.
Pienhiukkasia on kaikkialla
Korkeimmat hiukkaspitoisuudet mitataan vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Kaupunkien keskustoissa ja suurten liikenneväylien läheisyydessä pienhiukkaspitoisuudet ovat lähes aina korkeita. Omakotialueillakin voivat pitoisuudet nousta hyvin suuriksi, erityisesti öljylämmityksen ja puun pienpolton seurauksena. Kaukokulkeutumat tuovat aina pienhiukkasia myös haja-asutusalueille ja ajoittain voivat pitoisuudet laajoillakin alueilla kohota erittäin korkeiksi. Näin on käynyt Suomessa mm. Venäjän metsäpalojen aikaan. Pienhiukkasten määrä on runsainta ulkoilmassa, lähellä päästölähteitä. Valtaosan pienhiukkasista hengitämme keuhkoihimme kuitenkin sisätiloissa, jossa vietämme noin 90 % ajastamme.
Pienhiukkasilta voi suojautua
Pienhiukkasten määrää sisäilmassa voi vähentää yksinkertaisin keinoin, suodattamalla sisään virtaavan ulkoilman tehokkaasti ja poistamalla lisäksi pienhiukkasia huoneilmasta. Nykyiset rakentamismääräykset edellyttävät tuloilman suodattamista vähintään F7 tason suodattimilla. Nekään eivät poista ultrapieniä hiukkasia juuri lainkaan, jonka vuoksi paras sisäilman puhtaus saavutetaan tehokkaalla tuloilman suodatuksella ja pienimmätkin hiukkaset hyvin poistavan ilmanpuhdistimen yhteisvaikutuksella.
Tuloilman suodatus
Sarne suodatikangasta kahta eri laatua. Pro on markkinoiden ehkä tehokkain suodatinkangas. Sen ilmanläpäisy ja suodatus ovat huippuluokkaa. Sarne Pro on erinomainen allergiasuodatin, sillä se pysäyttää käytännössä kaikki siitepölyt ja homesienten itiöt. Sen lisäksi se suodattaa tehokkaasti myös mikroskooppisen pienet, terveydelle vaarallisimmiksi todetut saastehiukkaset, joita aiheuttavat mm. liikenne, puun poltto ja ajoittain myös metsäpalot ym. kaukokulkeutumat.
Sarne Flow on ohuempi kangas. Sen suodatuskyky ei ole ihan Pro kankaan luokkaa, mutta se läpäisee ilmaa jopa paremmin. Se onkin suositeltava suodatinkangas kesäkäyttöön. Kesällähän painovoimaisen ilmanvaihdon ilmavirtaus on heikoimmillaan. Sarne Flow suodattaa, mutta ei estä paljoakaan ilman virtausta. Sarne suodattimet